آخرین اخبار
کد خبر: ۹۲۸۶
تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۱:۱۴
گیاهان دارویی، خواص و کاربردها
علم الأدويه يا گياه شناسي داروئي و طب سنتي که امروز از آن با نام مفردات پزشکي و فارماکوگنوزي ياد مي شود در باورها و اعتقادات درماني مردم و نيز در متون قديمه طب سنتي ايران برگرفته از کتب معتبر و دانشمندان نام آوري چون ابن سينا - زکرياي رازي - اهوازي ارجاني و ... مي باشد ، که اصول طبابت آن بر چهار حالت طبيعت مزاج آدمي يا اخلاط اربعه بنام : بلغم ، صفرا ، سودا ، خون و همچنين بر گرمي و سردی استوار بوده است و بر اين اساس تشخيص و درمان صورت مي گرفته است
به گزارش پیام زینب (س) به نقل از گیاهان دارویی و خواص و کاربردها  - در طب تطبيقي و تلفيق عقايد قدما با پزشکي جديد از اخلاط اربعه با نام ph خون يا اسيديتيک و بازيک و از گرمي و سردي با واژه هاي پرکالري و کم کالري ياد مي شود ولي هيچکدام از اين تعبيرات بازگو کننده جامعي بشمار نمي روند و غذاهاي گرم و سرد در اعتقاد عامه مردم ايران به جاي پرکالري و کم کالري نمي باشد زيرا خوراکي هايي مانند گردو ،نارگيل ، کاکائو ، خرما ،‌کنجد ، گوشت شتر ، گوشت کبوتر در گروه غذاهاي گرم و خوراکي هائي مانند هلو ، هنداونه ، خيار ، توت فرنگي ، جو ، برنج ، گوشت گاو و جوجه خروس به نام غذاهاي سرد شناخته مي شوند و برخي غذاها مثل شير و ماست گوسفند ، نان گندم ، گوشت بره و غيره غذاهاي معتدل و به عبارتي نه گرم و نه سرد شناخته مي شوند و اين گروه از غذاهاي معتدل اثر متابوليسمي و حالت خاص در افراد گرم مزاج و سرد مزاج ايجاد نکرده و به هر دو گروه سازگار مي افتد .

در طب سنتي خوراکي هاي سرد ارزش غذايي منفي در شخص ايجاد کرده و خوردن آنها سبب رخوت ، سستي ، ضعف عمومي ، رنگ پريدگي ،‌بي حالي ، کم حوصلگي ، کاهش نيروي جنسي ، پرخوابي و غيره مي شود بر عکس خوردن غذاهاي گرم باعث بالا رفتن فشارخون ، برافروختگي چهره ،‌کم خوابي ، جوش صورت و احتمالاً کهير و جوشهاي چرکي خواهد شد .

در طب سنتي ايران هر فرد حالت و طبيعت مزاج يا ارگانيسم بدن خود را نسبت به غذاهاي سرد يا گرم تشخيص مي دهد و در مصرف آنها رعايت اعتدال را مي نمايد تا دچار عوارض گوارش و غيره نگردد .

عدم هماهنگي بين مزاج و غذا - طبق اعتقاد طب سنتي ايران - موجب اختلال در اندام هاي داخلي مثل قلب و ريه شده و شخص احساس بيماري می نمايد . امروزه با پيشرفت پزشکي و کشف علت بيماريها اين عقايد کنار گذاشته شده و کمتر مورد استفاده قرار مي گيرند[1 و 3] .

پيشينيان گرمي را به خوراکي هاي طبيعي انرژي دهنده اطلاق مي کردند ( که شامل شيرين مزه ها مانند عسل و تندمزه ها مانند فلفل است ) و با مصرف آنها علائم يا عوارض گرمي ايجاد مي شود که عبارتند از : عوارض پوستي (جوش و خارش و ... ) گلودرد ، سوزش ادرار ، تلخي زبان ، عوارض کبدي ، بدبويي عرق ، چاقي موضعي ، چرب شدن پوست سر ، افزايش احتمال مذکر شدن جنين ، تقويت حافظه ، خشک شدن بيني و دهان ، ايجاد يبوست ، افزايش ميل جنسي .

 
آنتي بيوتيک ها و پني سيلين داراي طبع گرم هستند ، از سوي ديگر خوراکي هاي طبع سرد فاقد انرژي و حرارت هستند ( شامل خوراکي هاي ترش مزه مانند مرکبات و بي مزه مانند خيار و هندوانه ) که با مصرف آنها ، عوارض و علائم سردي ايجاد و مشاهده مي شود که عبارتند از :

 
آبريزش دهان ، خواب زياد ، سستي و بي حالي ، نمناکي پوست ، افت فشار خون ، سرگيجه ، تهوع ، کم اشتهايي ، اسهال و استفراغ ، سياهي رفتن چشم ، کاهش ميل جنسي ، ريزش مو ، بالا رفتن احتمال مؤنث شدن جنين ، ضعف حافظه ، نازايي ، درد هاي عضلاني ، خواب رفتن اعضاء ، کسي که داراي طبعي گرم است ، يعني مزاج وي با خوراکي هاي پر حرارت ( شيرين يا تند ) سازگار است . با خوردن سردي ( گوجه فرنگي ، هندوانه و ... ) به اصطلاح سردي اش مي کند که با صرف کمي گرمي مانند نبات داغ يا عرق نعناع بهبود مي يابد . از سوي ديگر ، کسي که مزاج وي با خوراکي هاي کم حرارت ( ترش ، بي مزه ) سازگاري دارد با مصرف گرمي مانند ( مربا ، حلوا و ... ) به اصطلاح گرمي اش مي کند که با مصرف سودي مانند (هندوانه ، عرق کاسني ، دوغ ترش و ... ) بهبود مي يابد .

 
خوراکي هاي تلخ مزه در هر دو دسته ي گرمي و سردي مشاهده مي شوند و نمي توان خوراکي ها را صرفاً از روي سرد بودن در حکم گرمي يا سردي دانست . خوراکي ها با حرارت دادن و جوشاندن رو به گرمي سير مي کنند .[2]

منابع:

1-تحریریه علمی ایران سلامت(http://forum.iransalamat.com/)

2- سایت راسخون (http://www.rasekhoon.net) نويسنده :دکتر سحر محمد نژادي

3- سایت مرجع متخصصین ایران(http://www.irexpert.ir/) نویسنده: دکتر سمانه برات خوئی


نام:
ایمیل:
* نظر: